уторак, 27. децембар 2016.





Резултат слика за rog izobilja



Fortuna ili tačka sreće

Fortuna ili tačka sreće imala je značajno mesto u drevnoj astrologiji. Najraniji sačuvani spisi o arapskim tačkama nalaze se u Ptolomejevom Tetrabiblosu iz drugog veka nove ere.Tradicionalni astrolozi koristili su je u uporednim horoskopima.
 Fortuna boginja sreće bila je poznata po tome što je davala svoje darove na slepo. U njenu čast sagradeno je mnogo hramova i kipova. Kult Fortune u rimsko carstvo uveo je Servije Tulije, koji je zahvaljujući njoj od roba postao kralj. On je prvi podigao  hram u slavu boginje Fortune, u 7 veku pre nove ere.   Mitoloski  Fortuna se smatra kćerkom titana Okeana, a u nekim delovima rimskog carstva poštovali su je kao prvorođenu ćerku Jupitera. Fortuna je bila poštovana i od cara Avgusta, a jedan od raskošnih  hramova izgrađenih u njenu čast u Prenesti, sačuvan je i do današnjih dana.  
 Šta je sreća i kolko puta možemo primiti njene darove? Da li će nas boginja Fortuna darovati tom esencijom koja zaokružuje sve. Čak i kad smo ispunili svoja očekivanja uvek pomislimo na kap  sreće koja bi u potpunosti  zadovoljila dušu.
 Znamo da je sreća relativna stvar pa čak i poimanje sreće menja se kroz vreme u zavisnosti od naših godina i iskustva.  Koliko smo zasluzili sreću, kakva je naša priča i koliko lagano idemo putem  sudbine opisuje naša arapska  tačka sreće u natalnoj karti.
Svi u  natalnoj karti imamo tačku sreće koja  opisuje gde možemo ostvariti sreću, prosperitet i uspeh. Fortuna je  nematerijalna tačka  izračunava se matematičkom formulom, upravo zato što  nije nebesko telo, nema realnu egzistenciju, već je matematički koncept. Ona je uvek odnos Sunca, Meseca i ascedenta, misli, osećanja i tela.
 Bitna je razlika koja postoji za izračunavanje Fortune u odnosu noćnog i dnevnog rođenja.Tako za dnevno rođenje ascedentu dodajemo razliku rastojanja između Meseca i Sunca, projektovano od ascedenta. Za noćno rođenje gde je Mesec dominantno svetlo, ascedentu dodajemo razliku između Sunca i Meseca računajući od ascedenta. Gledamo koliko je potrebno Mesecu da dođe do Sunca.
 Ako ste rođeni u toku dana: Fortuna = Ascendent + Mesec – Sunce
Ako ste rođeni u toku noći: Fortuna = Ascendent + Sunce – Mesec

 Fortuna je tačka koja opisuje sreću, prosperitet u pojedinim oblastima života,pa tako u zavisnosti  u kom znaku ili natalnoj kući se nalazi opisujemo energiju sreće i postignuća. Naravno bitni su i aspekti koje pravi kao i dispozitor fortune koji olakašava kodiranje sreće u personalnom horoskopu.
  Ali šta nam znači  tačka sreće bez ljubavi? Kad uđemo u važan partnerski odnos, važno je koliko su fortune obe osobe u povoljnim aspektima ili odnosu. Tako ima  značajni astrološki upliv u sinastriji ili uporednim ljubavnim horoskopima. Važno je ako fortuna jedne osobe gradi dobre aspekte sa natalnim planetama druge. Tako ako fortuna pravi povoljne aspekte ka Veneri, Suncu, Mesecu, Neptunu ili ascedentu, opisuje balansirane i prosperitetne kvalitetne odnose.


Kad je fortuna u znaku Ovna u povoljnim aspektima donosi sreću u partnerskim odnosima jer doprinosi ostvarenju sasvim novog  obrasca u partnerskim odnosima. Fortuna u znaku Bika daje materijalnu satisfakciju, mogućnost stvaranja materije koja daje sigurnost. U nepovoljnom aspektu opisuje stalni strah u čuvanju ili stvaranju materije da bi se osoba obezbedila. Kad je u Blizancima, opisuje laku edukaciju koja doprinosi sreći i prosperitetu. Nepovoljni aspekti daju mnogo komunikacije bez realizacije. Kad je tačka sreće u znaku Raka, opisuje skladne porodične odnose i sreću kroz potomstvo. Lav i tačka sreće daju kreativnu sposobnost  koja se često javno pohvali. U nepovoljnim aspektima ego pravi problem na stepenicama uspeha.Ako je vaša fortuna u znaku Device imate dobru efikasnost u planovima i ciljevima. Kad je u nepovoljno aspektovana sve ostaje na planovima bez realizacije. Ako je fortuna smeštena u znaku Vage, gajite dobre partneske odnose od kojih zavisi  lična egzitencija. Kad je fortuna smeštena u Škorpiji daje dobru ambiciju, veliku efikasnost i dobru organizaciju. Ako je u znaku Strelca, tačka sreće opisuje iskustvo kroz životne avanture, mogućnost  aktuelizacije daleko od svog mesta rođenja. Fortuna u Jarcu sem istrajnosti  i strpljenja daje radost uživanja u konačnom napredku. Vodolija kao znak u kome je smeštena fortuna daje osobi radost da uživa u sopstvenoj autentičnosti. Kad je u znaku  Riba tačka sreće opisuje radost u saosećanju i pomoći drugim ljudima,  često  uživanje u muzici ili drugim posebnim talentima.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Saturn i Pluton konjukcija u 2020

  Saturn i Pluton konjukcija u Jarcu u 2020 godini Ništa više neće biti isto!!!! Konjukcija Saturuna i Plutona  događa se ...