среда, 23. март 2016.

Retrogradna Venera

.Venerino kretanje jeste specifično jer se obrće oko svoje ose u suprotnom pravcu od ostalih planeta. Tako da se u odnosu na njeno kretanje oko svoje ose, Sunce rađa na zapadu a zalazi na istoku. Bitno je znati da je Venera, kao najsjajnija planeta poznata jos iz antičkog vremena, jer je bila lako uočljiva samim posmatranjem. Drevni narodi su pridavali veliki značaj njenom kretanju zbog planiranja svakodnevnog života. Planeta Venera imala je značajnu ulogu u starom svetu a bila je poznata kao Istočna zvezda,Ištar, Astarte ,Danica, Zvezda zornjača...Na ekliptičkom nebu Venera iscrtava savrsen pentagram na svakih osam godina. U tom ciklusu od osam godina, na svakih  19 meseci Venera u retrogradnom hodu, napravi konjukciju sa Suncem, pa takvim plesom obrazuje figuru pentagrama. Stari spisi kažu da su drevni Grci pratili Venerin osmogodišnji ciklus da bi organizovali Olimpijske igre.



Astrološki posmatrano svaka planeta sem Sunca i Meseca ima svoje  direktno kretanje, retrogradno kretanje i stanje stacionarnosti- planeta zaokreće iz direktnog u retrogradno kretanje ili obrnuto. U tom kratkom vremenu kad se  sprema da krene u jednom ili drugom smeru, ona dolazi u stanje mirovanja, usporava svoj hod i tad je stacionarna. Takode razlikujemo dve vrste stacionarnosti, kad je planeta spremna da postane stacionarna- direktno stacionarna, i kad je planeta spremna da krene unazad i postane retrogradna- retrogradno stacionarna.Venerino kretanje jeste spečificno jer se obrće oko svoje ose u suprotnom pravcu od ostalih planeta. Ova tri načina kretanja planeta, direktno, retrogradno i stacionarno, vezujemo sa stanjima vremena, Tako bismo budućnost vezali za - direktno kretanje, prošlost za - retrogradno, a sadašnjost za - stacionarno kretanje.

 Uobičajeno je direktno kretanje dok  retrogradno kretanje, bilo koje planete posmatramo kao direktnu planetu u 12. kući.
 Da li su to skriveni hodnici vremena 12. kuće, pa kad se planeta poveže sa simbolikom Riba, ili je retrogradna , proživljavamo nešto što se već dogodilo? Kuća tajni, snova, skrivenih strahova, nesvesnog, umetnosti, kreativnosti,intuicije...  Objektivno retrogradnost povezujemo sa neudobnim dešavanjem. To svakako zavisi od prirode same planete, aspekata i dispozicije u svakom individualnom horoskopu. Nije neobično imati retrogradnu planetu i razviti snažan potencijal, koji smo dobili baš u trenutku rođenja. Mislim na sećanja koja naša duša nosi u sebi a zaslužili smo da to projektujemo u sadašnju realnost.Da li će nam retrogradnost planete doneti dug iz prošlosti ili će nam naglasiti potencijal, znanje, svrhu, zavisi od kvaliteta 12 kuće , Meseca. Jupitera, ose čvorova, cele serije devet.
Retrogradna Venera u natalnom horoskopu, može dati komplikovane odnose u ljubavi i sopstvenom doživljaju zadovoljstva. Često je izražena nemogućnost ostvarenja braka, ljubavnih veza koje mogu imati stalni pritisak izvesnog kraja. Osobe koje imaju retrogradnu Veneru, gledaju ili su vezane za prošlost. Stalno im odjekuje eho iz hodnika vremena, koji traži da ponovi i popravi lekcije iz ljubavi.

 Objektivno retrogradnost povezujemo sa lošim tokom događaja u simbolici kojom Venera vlada u natalnom horoskopu. Natus često nije u mogućnosti da ispolji glavnu potrebu za bliskošću i ljubavlju.  Retrogradnost je kao povratak u prošlost, pa se događa da srećemo osobe koje čini nam se 100 godina poznajemo. Osećamo lažnu bliskost, mislimo isto, volimo isto ali ipak ne možemo da ostvarimo harmoniju koju Venera iscrtava svojim kretanjem. Prisutna je velika emotivna nezrelost i nesigurnost koja dovodi do problema u bračnim i drugim odnosima.Tajne veze, tajne ljubavi jesu odlika retrogradne Venere. Nije neobično da osobe koje imaju retrogradnu Veneru ne ulaze u brak. Plaše se poraza a ego ne dozvoljava gubitak bitke. Tako često nije jasno zašto ne mogu da ostvare simbiozu sa osobom koja ih  emotivno zanima?
 Ovde su prisutne lekcije iz prošlosti o saradnji, potrebi bliskosti koju kroz vekove nije mogla ostvariti.
Venera vlada znakom, Bika i Vage gde su Saturn i Mesec egzaltirani pa su stalno prisutne lekcije iz zakonitosti, rutine, ozbiljnosti u ljubavi i bliskosti koja je začinjena ljubomorom,velikim ulaganjem sebe sa malim dobicima. Prisutan je oprez strah od davanja i iskazivanja ljubavi. Mogući su i loši odnosi sa majkom ako je i Mesec upleten u celu priču. Ne žele i ne mogu da zatrpaju fobije koje isplivaju kad god treba neki odnos da se ostvari i traje. Ovde su brakovi i odnosi sa ograničenim rokom trajanja.
 Kad je povoljan aspekt koji obrazuje Venera ili ako je vladar 12 kuće dobrog položaja i aspekture tada vreme igra za nas.tada istražujemo sebe, radimo na duhovnosti, možemo imati prediktivne snove i biti dobar medijum.  U natalnoj karti, ako je dobro postavljen Mesec, vladar četvrte kuće,i znak Raka, možemo iskoristiti unutrašnji  potencijal bez patnje i problema koje retrogradnost donosi. Ako se izborimo sa sopstvenim egom, prihvatimo partnera baš onakvog kakav on zaista jeste, smanjimo kontrolu u odnosima, priznamo svoju nesavršenost, možemo iskoristiti potencijal retrogradne Venere i strpljivo sačekati bezvremenu ljubav koju vekovima želimo.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Saturn i Pluton konjukcija u 2020

  Saturn i Pluton konjukcija u Jarcu u 2020 godini Ništa više neće biti isto!!!! Konjukcija Saturuna i Plutona  događa se ...